Sursa si resursa evolutiei tale
Header

Evaluare psihologica copii


“Simplul fapt de a fii tu însuţi va duce la împlinirea destinului tău”

Evaluare psihologică

Evaluarea psihologică se adresează adulţilor, copiilor, adolescenţilor, tuturor persoanelor care doresc să cunoască stadiul personal de dezvoltare psihologică la momentul respectiv.

Evaluarea psihologică are rolul de a oferi o imagine aprofundată asupra personalităţii. Aceasta serveşte la identificarea unor aspecte sau probleme specifice unor situaţii de viaţă prin care trece persoana respectivă. Ea ajută psihologul la stabilirea programului de intervenţie personalizat.

Evaluarea psihologică a copilului este în acest fel utilă psihologului pentru stabilirea unui program de intervenţie personalizată: consiliere psihologică, psihoterapie individuală sau psihoterapie de grup.

De asemenea este utilă, la nevoie, psihopedagogului pentru stabilirea unui program de consiliere psihologică. În egală măsură îi ajută pe părinţi pentru a înţelege procesele prin care trece copilul şi pentru a-şi putea adapta procesul de îngrijire şi educaţie la nevoile pe care le are copilul.

Evaluarea psihologică se poate referi la:

  • evaluarea dezvoltării psihologice – dezvoltare cognitivă, coeficient de inteligenţă, memorie, atenţie, aptitudini verbale, aptitudini numerice, aptitudini spaţiale, rapiditatea în reacţii, nivel de dezvoltare afectivă, capacitate organizatorică, capacitate decizională;
  • evaluarea personalităţii – extraversie, sociabilitate, stimă de sine, imagine de sine, autonomie, stabilitate emoţională, anxietate, impulsivitate, agresivitate;
  • evaluare comportamentală;
  • evaluarea contextului familial, profesional, social, economic, cultural în care se manifestă problemele psihologice