Sursa si resursa evolutiei tale
Header

Psihoterapie de grup pentru copii

Psihoterapie de grup şi dezvoltare personală pentru copii

“Tot ceea ce atinge frontal emoţia, atinge drastic memoria şi va forma personalitatea”
Augusto Cury

Copiii descoperă într-un mod foarte firesc plăcerea de a face parte din diverse grupuri. Pentru ei acest fapt devine la fel de natural ca şi jocul. Învaţă aceasta din primele grupuri cărora aparţin: familie, grădiniţă, iar mai apoi şcoala, fără a omite însă şi grupul lor preferat de joacă. În această manieră, terapia de grup este pentru copil un mod firesc de a relaţiona, colabora, învăţa şi a se dezvolta alături de alţi copii de aceişi vârstă.

Cui se adresează?

 • copiilor cu un comportament opozant sau agrsiv
 • copiilor cu sensibilitate sau labilitate emoţională
 • tuturor copiilor ce doresc o dezvoltare armonioasă
 • copiilor ce au suferit un abuz
 • copiilor cu dificultăţi de învăţare
 • copiilor ce întâmpină dificultăţi în relaţionare
 • tuturor copiilor care prezintă comportamente, atitudini sau stări care îi îngrijorează pe părinţi

Psihoterapia copilului este specifică şi diferă într-o oarecare măsură de cea adresată adulţilor. Psihoterapeutul nu discută cu copilul despre problemele lui, ci explorează prin mijloace specifice, lumea sa internă, însoţindu-l spre rezolvarea lor prin tehnici ale jocului, prin desen, joc de rol, poveşti sau metafore terapeutice.

Suferinţa psihică se manifestă la copii prin spaimă, nelinişte, agitaţie, timiditate exagerată, enurezis, hiperactivitate, coşmaruri, dezinteres pentru diverse activităţi, tulburări de comportament – minciună, furt, furie, agresivitate.

Lumea internă a copilului este explorată de către psihoterapeut într-o manieră simbolică, ajutându-l în acest fel pe copil să depăşescă problemele sale.

Procesul terapeutic îi ajută pe copii să-şi dezvolte: conştiinţa analitică, deprinderea de a gândi înainte de a acţiona, capacitatea de a pune întrebări şi responsabilitatea socială. Emoţiile sunt cele care dau calitatea experienţelor. Oferind copilului experienţe pozitive atunci calitatea vieţii lui va fi una superioară.

Indiferent care ar fi cauza acestor probleme, copilul are dreptul să le depăşescă şi să se dezvolte armonios.

In cadrul psihoterapiei copiii invaţă:

 • Să comunice eficient
 • Să invingă timiditatea
 • Să relaţioneze optim cu părinţii, colegii…
 • Să-şi dezvolte creativitatea
 • Să se cunoască pe sine

Psihoterapia pentru copii se poate desfăşura individual sau în grupurile de terapie. Şedinţele au o frecvenţă de o întâlnire pe săptămână. Durata unei şedinţe este de o oră. Terapia se desfăşoară pe parcursul a 10 şedinţe sau potrivit nevoilor identificate pentru fiecare copil în parte.

Dă copilului tău şansa să descopere armonia lumii sale interioare şi să se bucure astfel de copilăria sa!

 

Dezvoltare personală şi Psihoterapie de grup pentru adolescenţi

“Ceea ce rămâne în tăcere în timpul copilăriei se manifestă cu voce tare în adolescenţă”
E. Kestemberg

Adolescenţa este perioada marilor schimbări în cadrul personalităţii umane. Este perioada în care adolescentul se construieşte pe sine prin căutări, reorganizări, identificări şi valorizări. Este procesul complex prin care copilul devine adultul de mâine, învăţând zi de zi să se adapteze la schimbare prin maturizare.

Dar această schimbare se realizează cu preţul unor permanente conflictualităţi psihice, iar gestionarea acestora generează structuri: pozitive-armonioase sau negative-dizarmonice.

Scopul psihoterapiei pentru adolescenţi poate fi specific, centrat pe probleme: schimbări de comportament, reducerea anumitor simptome (de exemplu gânduri suicidare), adicţie (fumat, consum de droguri), eşec şcolar etc, sau general: spre a obţine sporirea încrederii în sine, creşterea stimei de sine, comunicare eficientă, dezvoltare personală.

Dacă în acestă perioadă, a adolescenţei, tânărul este ajutat să se dezvolte armonios are şansele să devină un adult echilibrat cu încredere în forţele sale.

Beneficiile participanţilor:

 • dezvoltarea stimei de sine şi a încrederii în sine
 • dezvoltarea capacităţii decizionale
 • dezvoltarea capacităţii de relaţionare optimă
 • dezvoltarea capacităţii de adaptare la situaţii noi
 • dezvoltarea creativităţii şi spontaneităţii

Programul se adresează tinerilor cu vârsta între 14 şi 19-20 ani şi începe la completarea locurilor disponibile. Durata este de 10 şedinţe. Frecvenţa este de o şedinţă de două ore o dată pe săptămână.

Împreună totul este mai uşor!