Existenta noastra presupune un efort constant de adaptare, din aceasta cauza stresul devine o parte integranta a vietii pana intr-atat, incat completa eliberare de stres echivaleaza cu insasi moartea organismului.
H. Selye afirma ca pentru a fi pe deplin fericit, orice om are nevoie si de stres, exceptie facand doar cei care sunt condamnati sa duca din motive medicale o viata pur pasiva sau vegetativa.
Stresul psihic reprezinta o stare de tensiune, incordare si disconfort cauzata de afecte negative, de frustrare, de reprimarea unor trebuinte sau aspiratii, de imposibilitatea rezolvarii unor probleme.Stresul are o importanta componenta subiectiva, in sensul ca ceea ce este provocator, facil sau chiar relaxant pentru o persoana, pentru o alta poate deveni amenintator sau imposibil de realizat.
Organismul uman scaneaza si evalueaza in permanenta mediul extern si intern si raspunde, in consecinta, acestor evaluari.Astfel, evenimentul sau situatia (real/imaginar, extern/intern) pot fi percepute ca fiind:
- ceva neutru, lipsit de interes si irelevant pentru organism;
- ceva pozitiv, benefic;
- ceva negativ, amenintator sau periculos.
Puterea noastra nelimitata sta in abilitatea de a ne controla gandurile. O minte confuza functioneza mai degraba in directia bolii, a saraciei, a lipsei, si a limitarii decat in directia abundentei , a sanatatii si a succesului.
Afirmatia lui Hans Selye cum ca ,,mai important decât ceea ce ni se întâmplă este cum trăim ceea ce ni se întâmplă” vine sa intareasca perspectiva conform careia o persoana are capacitatea cognitiva, emotionala si comportamentala de a reduce, stapani sau tolera solicitarile interne sau externe, care depasesc capacitatea de raspuns automata a organismului.
Multe din lucrurile in care credem, acumulate din experiente trecute, nu sunt adevarate, dar ele sunt lucrurile pe care ni le-am imaginat ca fiind adevarate din nevoia de a supravietui. Cum dorinta de a supravietui si dorinta de certitudine sunt puternice, noi cream reguli cu privire la natura vietii si la modul in care ea se desfasoara, iar aceste reguli se transforma in credinte. Din nefericire, aceste credinte pot sa devina si limitative.
Fiecare dintre noi are capacitatea de a interpreta jocul vietii cu echilibru, armonie si bucurie, dar pentru asta trebuie sa cunoastem regulile si principiile acestui joc. Una dintre aceste reguli este legea cauzei si a efectului. Aceasta lege sugereaza faptul ca intotdeauna vom culege ceea ce semanam, ca ideile noastre se vor concretiza in rezultatele noastre.
Legea cauzei si a efectului este impersonala, asa cum este lumina soarelui. Daca stam la soare, primim caldura si ne bucuram de efectele benefice ale razelor solare. Daca stam la umbra, avem impresia ca soarele nu mai straluceste deasupra noastra, insa adevarul este ca suntem in intuneric din cauza ignorantei noastre. Putem trai o viata armonioasa doar in masura in care suntem dispusi sa renuntam la credintele gresite care formeaza fundamental vietii noastre.Suntem plini de credinte pe care le-am adunat de-a lungul anilor: atitudini, idei, opinii si conditionari. Suntem atat de plini de ceea ce stim , incat atunci cand ne confruntam cu o provocare noua, ne revoltam si consideram ca modul nostru de a privi lucrurile este cel corect, ignorand astfel posibilitatea de a integra o alta perspectiva care se poate dovedi mai eficienta.
Noi suntem cei care ne cream propria realitate, suntem responsabili pentru tot ceea ce ni se intampla.Daca alegem sa credem ca cineva sau ceva din afara noastra este cauza problemei noastre, intotdeauna vom cauta Solutia in afara noastra. Pentru a gasi raspunsurile la problemele noastre, trebuie sa incepem sa ne privim dintr-un unghi nou, intr-un mod care sa ne faca sa vedem oamenii si evenimentele dintr-o alta perspective.
Lumea exterioara este in multe privinte, o copie a lumii noastre interioare, iar sentimentul libertatii personale este direct proportional cu volumul de adevar pe care suntem dispusi sa-l acceptam fara sa dam bir cu fugitii. Astfel, trebuie sa incetam sa ne mai mintim singuri, sa nu mai dam vina pe altii, sa nu mai evitam sa luam decizii neplacute si sa admitem ca e posibil sa fi acceptat credinte limitative care reprezinta cauza directa a evenimentelor din viata noastra. Toate acestea presupune sa adoptam o ,, gandire corecta” care ne va dezvalui in timp adevarul absolut despre cine suntem si despre relatia noastra cu viata.
Ce putem face?
1. Putem sa ne identificam si sa ne monitorizam factorii de stres
- identificarea factorilor de stres (cum ar fi, supraincarcarea muncii, lipsa de suport si comunicare, lipsa de resurse, probleme medicale, conflicte in familie etc.);
- anticiparea perioadelor de stres si realizarea unui plan de actiune pentru a face mai bine fata (de exemplu, in apropierea unor termene limita pentru finalizarea proiectelor la locul de munca, in preajma unui eveniment important in familie etc.).
2 .Este bine sa ne constientizam propriile reactii la stres
- identificarea si exprimarea emotiilor asociate evenimentului/ situatiei (precum anxietate, iritabilitate, discomfort, frustrare, deznadejde etc.);
- identificarea reactiilor emotionale imediate (cum ar fi, iritabilitatea) si de lunga durata (de exemplu, neajutorare, apatie) fata de eveniment/situatie;
- identificarea reactiilor comportamentale, fiziologice si cognitive privind evenimentul (izolare, evitare, renuntare; dureri de stomac, dureri de cap, lipsa poftei de mancare, insomnii; randament scazut la scoala sau la munca, probleme de concentrare, tulburari de memorie, dificultati in rezolvarea de probleme, in luarea de decizii etc.).
3. Putem diminua sau chiar anula stresul prin dezvoltarea unor abilitati si comportamente de management al stresului
- dezvoltarea asertivitatii;
- dezvoltarea unei comunicari constiente cu ceilalti;
- identificarea si rezolvarea conflictelor, atunci cand apar;
- invatarea metodelor de rezolvare a problemelor si de luare a deciziilor;
- imbunatatirea managementului timpului;
- invatarea unor metode de relaxare-Tehnica de relaxarea progresiva Jacobson (o puteti asculta la sectiunea meditatii pe acest site)
4. Prin dezvoltarea unui stil de viata sanatos, putem sa ne ajutam organismul sa faca fata stresului zilnic
- adoptarea unor comportamente alimentare sanatoase;
- practicarea regulata a exercitiilor fizice;
- practicarea unor exercitii de relaxare;
- consum responsabil/moderat de alcool, cafea sau alte excitante pentru sistemul nervos;
- cultivarea unor pasiuni, hobby-uri.
5. Cresterea increderii in propria persoana si acceptarea neconditionata
- stabilirea unor scopuri si obiective realiste, „ce vreau eu de la viata mea?”
- stabilirea prioritatilor si a limitelor personale ,, ce pot sa fac eu ca sa imi ating obiectivele stabilite?”;
- participarea la activitati care dezvolta increderea in sine- workshopuri de dezvoltare personala, psihoterapie
- libertatea incepe cu acceptsrea de sine: modul in care te vezi pe tine insuti iti creeaza comportamentul, iar acest comportament iti creeaza mediul sau rezultatele, Cand iti deduci valoarea de sine din realizari pe care le ai sau din comportamentul tau, te expui singur dezamagirilor.Oricat te-ai stradui, se va gasi cineva care sa spuna ca nu ai procedat bine.Prin urmare, nu mai incerca sa obti aprobarea altora si invata sa te multumesti pe tine insuti si sa te bucuri de cine esti.
- inconjurati-va de oameni care spun ,,tu poti!”
- fiti deschisi sa invatati si de la alti oameni-Daca sentimentul propriei valori are un nivel scazut, nu vom fi capabili sa acceptam sugestiile altor oameni sau sa fim capabili sa facem fata criticilor care ni se aduc, pentru ca vom reactiona intr-un mod defensiv.A lasa alte persoane sa ne invete nu inseamna ca trebuie sa acceptam tot ceea ce ei spun, dar este in avantajul nostru sa-i ascultam si sa vedem daca ceea ce ei au de transmis are valoare.
Viata noastra poate fi vazuta ca un joc. Unii oameni joaca jocul eforturilor intense, altii pe cel al bolii, iar unele persoane pe cel al saraciei. Exista oameni care joaca jocul de a avea tot timpul dreptate, altii joaca jocul de a fi victime. Sunt insa si oameni care joaca jocul fericirii, al abundentei si al sanatatii.Fiecare individ joaca un joc pe care el singur si l-a ales si daca jocul nu ne-ar aduce o recompensa oarecare, nu l-am mai juca.
Studiati-va cu mare atentie insatisfactiile, caci ele va vor spune ceva despre voi insiva.Viata voastra este un tablou in continua schimbare. Ce vreti sa pictati in el? Vreti sa pictati lipsuri si limitare? Daca faceti asta tabloul vostru va reflecta lipsuri si limitare. Vreti sa pictati bucurie si constienta? Atunci asta va reflecta pictura voastra.